Επαναλειτουργία σχολικών μονάδων χωρίς μέτρα υγειονομικής ασφάλειας!!

 nb_syriza_neo_sima.jpg

Μετά από έναν χρόνο πανδημίας και έπειτα από ένα από τα πιο παρατεταμένα lockdown της Ευρώπης, βρίσκουμε τα σχολεία ακριβώς όπως τα αφήσαμε.  Τα τμήματα παρέμειναν μεγάλα σε αριθμό αντί να γίνουν το πολύ 15άρια, μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών δεν υλοποιήθηκαν, περισσότερο προσωπικό καθαριότητας δεν προσελήφθη,  οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις  εκπαιδευτικοί είναι ελάχιστοι, η τηλεκπαίδευση εκτός από πολλά μαθησιακά κενά συνέβαλε στην όξυνση των μορφωτικών και κοινωνικών ανισοτήτων (αφού δεν είχαν όλοι οι μαθητές πρόσβαση στο διαδίκτυο ή tablets από το κράτος ούτε βέβαια επιμορφώθηκαν ποτέ οι εκπαιδευτικοί, για τα προσφυγόπουλα τι να πούμε, δεν αποκλείστηκαν μόνο από τα σχολεία της Εύβοιας αλλά και από την τηλεκπαίδευση!!)και βέβαια «χάρισε» στην ιδιωτική εταιρεία Cisco (που την πλήρωσε με πάνω από 2.000.000 ευρώ η κυβέρνηση)προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατομμυρίων μαθητών και εκπαιδευτικών!

Ουσιαστικά τα μοναδικά μέτρα υγειονομικής ασφάλειας που έλαβε ήταν στην αρχή της σχολικής χρονιάς οι μάσκες αλεξίπτωτα και τα παγουρίνα μπρελόκ και τώρα τα selftests(που από δύο έγιναν ένα τη βδομάδα) , τα οποία είναι κατά 50% αξιόπιστα όσον αφορά το αποτέλεσμά τους και τα κάνει ο γονέας ή ο ίδιος ο μαθητής και όχι κάποιος ειδικός, κάτι που εγκυμονεί τον κίνδυνο λανθασμένου αποτελέσματος και άρα διασπορά του ιού! Μπορεί η χρονιά να κοντεύει να τελειώσει αλλά  εμείς και σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε:

-Μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τάξη 15

-Επιτάχυνση αλλά και σωστός σχεδιασμό του ψηφιακού μετασχηματισμού  της εκπαίδευσης. Να θεωρήσουμε δεδομένο ότι η διαδικτυακή εκπαίδευση και η εκπαίδευση  στην τάξη θα είναι μορφές της ίδιας διαδικασίας, την ίδια στιγμή και δυνητικά,  εναλλακτικές και συμπληρωματικές. Ο δάσκαλος δεν θα στέκεται απέναντι στον μαθητή, θα γίνεται πλοηγός, συμπαραστάτης, βοηθός του μαθητή. Η ψηφιακή εκπαίδευση στο θρανίο, και στο σπίτι, θα είναι μια διαδικασία ενιαία σχεδιασμένη.

- Διαδικτυακή εκπαίδευση στο σπίτι, έστω και μερική, σημαίνει ότι κάθε σπίτι έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, όπως έχει πρόσβαση στο νερό και στο ηλεκτρικό. Κάθε παιδί πρέπει να έχει τη δυνατότητα μιας απρόσκοπτης παρακολούθησης και συμμετοχής στα διαδικτυακά μαθήματα, με αξιόπιστο εξοπλισμό. 

- Ψηφιακό μετασχηματισμό της  εκπαίδευσης (που περιλαμβάνει και την άμεση εκπαίδευση) το οποίο σημαίνει επανασχεδιασμό των προγραμμάτων και των μεθόδων διδασκαλίας. Σημαίνει υλικοτεχνικό μετασχηματισμό του σχολείου – το σχολείο εργαστήριο, αλλά και ριζική μεταρρύθμιση του περιεχομένου των σπουδών. Η αλλαγή του τρόπου μετάδοσης της γνώσης, δεν μπορεί να σημαίνει επανάληψη παλιών μηνυμάτων, σχεδιασμένων για συνθήκες μιας παρελθούσας εποχής.





-Υλοποίηση των 10.500 μόνιμων διορισμών και σύσταση οργανικών θέσεων για όλες τις ειδικότητες

-Πρόσληψη περισσότερων σχολικών καθαριστών/στριών

-Συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση των σχολείων με διενέργεια μοριακών τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές από κλιμάκια του ΕΟΔΥ

-Μείωση των μεταφερόμενων μαθητών με λεωφορεία ή ταξί

-Επάρκεια απαραίτητου υγειονομικού υλικού στα σχολεία(μάσκες, αντισηπτικά,κτλ)

-Τακτική επιμόρφωση εκπαιδευτικών δωρεάν από το κράτος

-Στελέχωση των σχολείων με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που θα παρέχουν σε  μαθητές και εκπαιδευτικούς (που μπορεί να έχασαν δικούς τους από τον κορωνοϊό, που μπορεί οι δικοί τους να  έμειναν άνεργοι, που ενδεχομένως να βίωσαν ενδοοικογενειακή βία, που έζησαν παρατεταμένα την κοινωνική αποστασιοποίηση και τον περιορισμό των ατομικών  ελευθεριών , που εξετέθησαν ατέλειωτες ώρες σε οθόνες)ψυχοκοινωνική στήριξη 

-Ίδρυση τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας για την κάλυψη των μαθησιακών κενών

-Ίδρυση περισσότερων τμημάτων ένταξης ώστε να ενισχυθούν οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες

-Στελέχωση τμημάτων ΖΕΠ και ένταξη προσφυγόπουλων και μεταναστόπουλων στα σχολεία

Η ενίσχυση του δημόσιου δωρεάν ενιαίου δεκατετράχρονου  σχολείου για όλα τα παιδιά, η υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και η  διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών θα συνιστούν το κέντρο των διεκδικήσεών μας!!

Η Επιτροπή Παιδείας

της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Εύβοιας

18-05-2021


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου