Χαιρετισμός Δημάρχου Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας, κ. Γιάννη Σταθά για την 80η Επέτειο Μνήμης της Σφαγής στο Κοντομαρί και της Καταστροφής της Καντάνου από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής



Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις τραγικές ημέρες του Ιουνίου του 1941, όταν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής διέπραξαν σειρά αποτρόπαιων εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας στην Κρήτη, ενορχηστρωμένα από τον Πτέραρχο Καρλ Στουντέντ, με στόχο την τιμωρία και τη βίαιη καταστολή της ηρωικής αντίστασης του κρητικού λαού ενάντια στη ναζιστική επέλαση.

Στις 2 Ιουνίου 1941 άντρες του Στουντέντ περικύκλωσαν το χωριό Κοντομαρί στα δυτικά των Χανίων. Αφού συγκέντρωσαν δια της βίας τους κατοίκους στην πλατεία του χωριού, στη συνέχεια οδήγησαν τους άνδρες στους ελαιώνες. Εκεί, μέσα στο ειρηνικό και γαλήνιο μεσογειακό τοπίο ενός κρητικού ελαιώνα, εκτέλεσαν με σαδισμό τους άντρες του χωριού. Την εκτέλεση απαθανάτιζε ο φωτογραφικός φακός του Βάιξλερ, πολεμικού ανταποκριτή της Βέρμαχτ, ο οποίος ακολουθούσε το στράτευμα για λόγους πολεμικής προπαγάνδας.

Την επόμενη μέρα, στις 3 Ιουνίου 1941, ήταν η σειρά της Καντάνου να πληρώσει με την ολοκληρωτική της καταστροφή, τη λεηλασία, το ξεθεμέλιωμα των σπιτιών, την ισοπέδωση του χωριού, τη σφαγή των ζώων, την εκτέλεση των 180 κατοίκων της, τη συμμετοχή της στον αντιστασιακό αγώνα κατά του ναζισμού.

Η Κάντανος όμως αν και καταστράφηκε δεν έσβησε από το χάρτη. Ο στόχος του ναζισμού δεν επιτεύχθηκε. Η Κάντανος πέρασε για πάντα στην Ιστορία και εγγράφηκε στον χάρτη των μαρτυρικών χωριών της Ελλάδας. Έγινε τόπος προσκυνήματος και σύμβολο αντιφασιστικού αγώνα.

Ως Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Πολεμικών Οφειλών, καταθέτω στέφανο τιμής στη μνήμη των εκτελεσμένων του Κοντομαρίου και της Καντάνου και μεταφέρω ένα μήνυμα στους Δημάρχους Πλατανιά κ. Ιωάννη Μαλανδράκη και Κανδάνου-Σελίνου, κ. Αντώνη Περράκη:

“Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν”.

    Με τιμή,

Ο Δήμαρχος

                                                                                              Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας

 

          Ιωάννης Σταθάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου