Το Επιμελητήριο Εύβοιας ζήτησε από την Πολιτεία, την άμεση δια ζώσης επαναλειτουργία των φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης & Ξένων Γλωσσών. Το αίτημα κατέθεσε ως ακολούθως, με επιστολή του στην Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως και στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο Πρόεδρος του Φορέα κ. Γιάννης Γεροντίτης.



Αξιότιμοι κυρία και κύριε Υπουργοί,

 

Η χώρα μας ξεκίνησε ήδη την πορεία για την νέα κανονικότητα. Με σύμμαχο της Πολιτείας το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και το σχέδιο εμβολιασμού, φαίνεται πως ξεκίνησε η αρχή του τέλους μιας επώδυνης περιόδου τόσο για την οικονομία, όσο και για την κοινωνία.

Οι επιχειρηματικές και κοινωνικές δραστηριότητες σταδιακά επαναλειτουργούν σε ένα ορθό πλαίσιο πάντοτε, κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας. Μετά το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου, της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και των σχολείων, είμαστε ήδη στην επόμενη φάση με το άνοιγμα εδώ και ημέρες του Τουρισμού των γυμναστήριων, των μουσείων, καθώς και πολλών άλλων δραστηριοτήτων οι οποίες εκ των πραγμάτων απευθύνονται σε ευρείς κοινωνικές ομάδες και δημιουργούν μεγαλύτερες συναθροίσεις.

Σε αυτό ωστόσο, εθνικό σχέδιο σταδιακής επαναλειτουργίας των δραστηριοτήτων της κοινωνίας και της αγοράς, είναι πιθανόν να υπάρχουν παραλήψεις ή σε άλλη περίπτωση μη ορθές εκτιμήσεις.

Το Επιμελητήριο Εύβοιας θεωρεί και αυτό αποτελεί και την αφορμή της παρούσης, ότι σε αυτό το εθνικό σχέδιο αδικούνται αδικαιολόγητα τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης & Ξένων Γλωσσών τα οποία παραμένουν κλειστά, συσσωρεύοντας επιπλέον προβλήματα σε στα ήδη υπάρχοντα από την πανδημία, προβλήματα που φαίνονται πλέον ανυπέρβλητα.

Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι το εξής :

Την ώρα που έχουν ανοίξει δραστηριότητες όπως τα σχολεία και τα γυμναστήρια που απευθύνονται σε μαθητές κυρίως ή αποκλειστικά σε αυτούς, γιατί παραμένει ακόμη κλειστή η διά ζώσης δραστηριότητα των φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης & Ξένων Γλωσσών ; Προς τι ο παραλογισμός και η εμμονική καθυστέρηση μιας απόφασης που θα επιτρέψει στα φροντιστήρια να διεξάγουν τα θερινά τους μαθήματα δια ζώσης, τηρώντας φυσικά όλα τα απαραίτητα μέτρα όπως ήδη οι υπόλοιπες επιχειρήσεις ;

Το ερώτημα τίθεται συνοδευόμενο με τις ακόλουθες επισημάνσεις, οι οποίες κατά τη γνώμη μας μεγιστοποιούν το ερωτηματικό του.

 

•             Τα φροντιστήρια ουδέποτε αποτέλεσαν εστία μετάδοσης του ιού τηρώντας ευλαβικά  και με συνέπεια όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ είναι βέβαιο πως θα μπορούσαν να λειτουργούν απόλυτα σύμφωνα και με την οδηγία διενέργειας self test, (τα παιδιά άλλωστε που θα πάνε στα φροντιστήρια είναι τα ίδια παιδιά που πηγαίνουν στα σχολεία).  Ταυτόχρονα δε, οι εμβολιασμοί επιταχύνονται. 

 

•             Η πολύμηνη αποχή από τα δια ζώσης μαθήματα στα φροντιστήρια έχει επιφέρει ήδη επιπτώσεις και η επιμήκυνση της θα τις μεγιστοποιήσει. Μην σας ξενίζει η πιθανότητα της δημιουργίας μαθητών και υποψηφίων δυο ταχυτήτων, δεδομένου ότι υπάρχουν παιδιά που επηρεάζονται αρνητικά και έχουν διάσπαση προσοχής ή διάφορες μαθησιακές δυσκολίες. Ή σε άλλη περίπτωση είναι σε χώρο με άσχημο σήμα ή και χωρίς τα επαρκή μέσα, αφού η εξ αποστάσεως εκπαίδευση απαιτεί καλή σύνδεση (υπάρχουν περιοχές χωρίς internet), καλό υπολογιστή (πολλά παιδιά δεν έχουν) και ένα χώρο απόλυτης ησυχίας και απομόνωσης, ο οποίος δεν υπάρχει σε κάθε σπίτι.

 

•             Είναι σε όλους γνωστή η αύξηση της παραοικονομίας στο χώρο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που έθεσε τον κλάδο βορά της υπερκινητικότητα της.

 

Αξιότιμοι κυρία και κύριε Υπουργοί,

 

Βάση των ανωτέρω παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε άμεσα, για την δια ζώσης επαναλειτουργία των φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης & Ξένων Γλωσσών ώστε να ξεκινήσουν να διεξάγουν τα θερινά τους μαθήματα τηρώντας πάντοτε, τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

 

Παρακαλούμε επίσης όπως εξετάσετε με τη δέουσα προσοχή τις ακόλουθες προτάσεις του Επιμελητηρίου μας, οι οποίες θα υποστηρίξουν την στήριξη της ομαλής επαναλειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων. Την υιοθέτηση των εν λόγω προτάσεων από την Κυβέρνηση, την θεωρούμε άκρως απαραίτητη προς την ανωτέρω κατεύθυνση, ιδιαίτερα δε, ενόψει της ιδιαιτερότητας της καλοκαιρινής περιόδου, κατά την οποία διαχρονικά τα φροντιστήρια υπολειτουργούν στην πραξη και με δεδομένο πάντοτε ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις καλούνται να ομαλοποιήσουν την λειτουργία τους μετα από μια μακρά περίοδο επιδημιολογικής κρίσης που επέφερε δυσμενέστατες συνέπειες στον  κλάδο.

 

Προτείνουμε την συνέχιση :

 

1.            Της Επιδότησης των παγίων εξόδων τους

2.            Της Επιδότησης ενοικίου τους

3.            Του δικαιώματος σε αυτές περί αναστολών εργασίας εργαζομένων

 

                Είμαστε βέβαιοι, για την ανταπόκριση σας στα δίκαια αιτήματα μας, την οποία άμεσα αναμένουμε.

 

Με Τιμή,

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Γεροντίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου