Ζεμπίλης: Προς δημοπράτηση η «οικία της οδού Παίδων» με Π/Υ 998.000 € - Αναγκαία η μελέτη πολεοδομικής προστασίας για την αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της Χαλκίδας


 


«Η εμβληματική οικία της οδού Παίδων στο ιστορικό κέντρο της Χαλκίδας οδεύει προς δημοπράτηση και σε εύλογο χρονικό διάστημα θα προστεθεί ένας επιπλέον πόλος έλξης στο πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της πόλης», αναφέρει με δήλωσή του ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης.   

 

Η έγκριση της τελευταίας μελέτης του έργου, της ηλεκτρομηχανολογικής, υπεγράφη από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη στις 29/12/2021 και ακολούθως συντάχθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης, με τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται στα 998.000€. Ήδη οι σχετικές ώριμες μελέτες έχουν υποβληθεί για έγκριση στην αρμόδια διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Οι εργασίες αποκατάστασης θα εκτελεστούν με το σύστημα της αυτεπιστασίας από την 23η ΕΒΑ και θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του ΣΒΑΑ του Δήμου Χαλκιδέων.  

 

Ο Θανάσης Ζεμπίλης είχε θέσει το ζήτημα αυτό ως προτεραιότητα, στην κατεύθυνση της ανάδειξης του ιστορικού κέντρου της Χαλκίδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη του παρέμβαση ως Βουλευτή Ευβοίας, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αφορούσε την αποκατάσταση του αρχοντικού της οδού Παίδων. Έτσι σήμερα ο Βουλευτής Ευβοίας, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που έχουν γίνει από την Εφορία Αρχαιοτήτων Ευβοίας,  εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την προϊσταμένη Δρ. Αγγελική Σίμωσι και τα στελέχη της υπηρεσίας για την στοχοπροσήλωσή τους κατά το μελετητικό στάδιο, ώστε να είναι ώριμο το έργο προς δημοπράτηση.  

 

Παράλληλα, ο Θανάσης Ζεμπίλης υπέβαλε την με αρ.πρωτ.: 4036/21-3-2022 Ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, Πολιτισμού & Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη, και Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη, με την οποία ζητάει την ολοκλήρωση της Ειδικής Πολεοδομικής Μελέτης για την προστασία και αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της Χαλκίδας. Ειδικότερα, ανάμεσα σε άλλα, ο Βουλευτής Ευβοίας τονίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής:   

 

«Η ολιστική αναγέννηση - αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της πόλης και η προστασία -ανάδειξη όλων των τοποσήμων της περιοχής προϋποθέτει την εκπόνηση ειδικής πολεοδομικής μελέτης. Το 2012, ο Δήμος Χαλκιδέων αποφάσισε την υπαγωγή της περιοχής στην πολεοδομική ρύθμιση του άρθρου 6 του Ν. 4067/12 (ΦΕΚ 79Α/9-4-12), περί «προστασίας της αρχιτεκτονικής και φυσικής κληρονομιάς». Προκειμένου δε να εκπονηθεί η «Ειδική Μελέτη Παλαιάς Πόλης», ο αρχιτέκτονας μηχανικός Κωστής Δημητούλης ολοκλήρωσε την αναθεώρηση και επικαιροποίηση προϋφιστάμενης μελέτης του, με τον τίτλο «Πολεοδομική ανάλυση τμήματος του Κάστρου της Χαλκίδας/Πρόταση», λαμβάνοντας υπ' όψιν, τόσο τη «Μελέτη προστασίας και ανάδειξης του Κάστρου της Χαλκίδας» της αρχιτέκτονος μηχανικού της 23ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Ελένης-Αθηνάς Αγγέλη, όσο και τις θέσεις-προτάσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Εύβοιας.     

 

Σκοπός της ειδικής πολεοδομικής μελέτης αποτελεί η θεσμοθετημένη διαφύλαξη του πολεοδομικού ιστού, ο επακριβής καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης (συντελεστής, κάλυψη, μορφολογία, υλικά κλπ), η αξιοποίηση των κοινοχρήστων χώρων και ο εξυγιαντικός καθορισμός συγκεκριμένων χρήσεων γης, ώστε να επιτευχθεί η προστασία του εναπομείναντος πολεοδομικού ιστού, η διάσωση της ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής, η ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας της, η ανάπτυξη πολιτιστικών και πολιτισμικών δραστηριοτήτων, η απόδοση της λανθάνουσας ποιότητας του χώρου και η προσέλκυση δυναμικότερου πληθυσμού. Ειδικότερα, από την ανωτέρω μελέτη προτείνονταν και η απαλλοτρίωση του παλαιού ακαλαίσθητου κτιρίου έναντι του αρχοντικού της οδού Παίδων στο πλαίσιο της αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου. Συνεπεία των ανωτέρω, καθίσταται σαφές ότι η ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης, αποτελεί προϋπόθεση για την ανάταξη της πολιτισμικής και τουριστικής ταυτότητας της Χαλκίδας».   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου