Για 6η χρονιά, τα Πανευρωπαϊκά Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική, αναδεικνύουν πολιτικούς που κάνουν τη διαφορά1000 Ευρωπαίοι πολίτες θα ψηφίσουν τα καλύτερα έργα σε 8 κατηγορίες. Υποψηφιότητες μέχρι 15 Νοεμβρίου 2022.


Το Ινστιτούτο Καινοτομίας στην Πολιτική ξεκινά την υποδοχή αιτήσεων για το ετήσιο πρόγραμμα Βραβείων του, που συμπληρώνει πλέον 6 χρόνια επιτυχημένης πορείας. Καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερες προκλήσεις στην πολιτική, την οικονομία και το κλίμα, τα Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική αναγνωρίζουν τους καινοτόμους και τολμηρούς πολιτικούς σε όλη την Ευρώπη που δημιουργούν ένα πιο δημοκρατικό, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον για την κοινότητα, την περιοχή ή τη χώρα τους.


Υποψηφιότητες για πρωτοβουλίες και έργα από όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης μπορούν να υποβληθούν έως τις 15 Νοεμβρίου 2022. Φέτος οι κατηγορίες των Βραβείων είναι 8, ανανεωμένες και προσαρμοσμένες ώστε να συμβαδίζουν με το ταχύτατα μεταβαλλόμενο πεδίο των κοινωνικών και πολιτικών αναγκών. Οι κατηγορίες είναι οι εξής: Δημοκρατία, Προστασία του Κλίματος, Τεχνολογίες για τη Δημοκρατία, Εκπαίδευση, Κυβερνητική Βελτίωση, Κοινωνική Συνοχή, Τοπική Ανάπτυξη και Κομματική Καινοτομία.


Για κάθε Βραβείο θα επιλεγούν δέκα φιναλίστ και ένας νικητής, οι οποίοι θα ανακοινωθούν σε επίσημη εκδήλωση τον Μάιο του 2023. Τα νικητήρια έργα θα επιλεγούν από μια πανευρωπαϊκή κριτική επιτροπή πολιτών, αποτελούμενη από 1.000 μέλη, τον Ιανουάριο του 2023.


Από την πρώτη χρονιά τους, το 2017, τα Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική έχουν τιμήσει 650 καινοτόμους πολιτικούς που έχουν επιλεγεί από περισσότερους από 5.000 πολίτες. Η Ελλάδα είναι παρούσα κάθε χρόνο στα Βραβεία με έργα που διακρίθηκαν ως φιναλίστ και, με αποκορύφωμα το 2021, με νικητή τον Δήμο Χανίων στην κατηγορία Ανθρώπινα Δικαιώματα με το έργο του «Κοινωνικό Πλυντήριο». 


Εκτός του νικητή Δήμου Χανίων, η Ελλάδα είχε φιναλίστ στην κατηγορία της Ψηφιοποίησης, τον Δήμο Χανίων με το έργο «Ηλεκτρονικό Σύστημα διαχείρισης θέσεων στάθμευσης ΑΜΕΑ» και τον Δήμο Μοσχάτου με το έργο «CITY ON», στην κατηγορία της Οικολογίας, τον Δήμο Αρταίων με την «Πλατφόρμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης FollowGreen» και στην κατηγορία της Εκπαίδευσης, τον Δήμο Λαρισαίων, με το «Πανεπιστήμιο των Πολιτών».

 

Τα βραβεία προσφέρουν στους νικητές, πέρα από την αναγνώριση του έργου τους, μια πλατφόρμα για να μοιραστούν τις αξιοσημείωτες συνεισφορές τους καθώς και ευκαιρίες δικτύωσης ώστε να εμπνεύσουν άλλους πολιτικούς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε όλη την Ευρώπη. Οι υπεύθυνοι των έργων μπορούν να υποβάλουν οι ίδιοι μια ηλεκτρονική αίτηση ή μπορούν να προταθούν για βραβείο από οποιονδήποτε. Η διαδικασία είναι εύκολη και χωρίς οικονομική επιβάρυνση

 

Ο Edward Strasser, Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Καινοτομίας στην Πολιτική, και ο Δημήτρης Ρούλιας, Διευθύνων Σύμβουλος της Out of the Box και εκπρόσωπος του Ινστιτούτου στην Ελλάδα σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν:

 

«Η δημοκρατία δέχεται πρωτοφανή επίθεση. Βασικός στόχος του θεσμού των Βραβείων είναι να εμπνεύσει τους πολιτικούς ώστε να βελτιώσουν το έργο τους και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία. Κάθε χρόνο, προσαρμόζουμε τις κατηγορίες των Βραβείων ώστε να αντικατοπτρίζουν τις πιο πιεστικές προκλήσεις για την πολιτική και την κοινωνία. Φέτος, εισάγουμε τέσσερεις νέες κατηγορίες Βραβείων: Τεχνολογίες για τη Δημοκρατία, Βελτίωση της Κυβέρνησης, Τοπική Ανάπτυξη και Κομματική Καινοτομία. Εάν έχετε πραγματοποιήσει ένα αντίστοιχο έργο ή γνωρίζετε κάποιον που αξίζει την αναγνώριση - θέλουμε να ακούσουμε τη γνώμη σας και να σας δώσουμε την αναγνώριση που σας αξίζει."

 

Για να υποβάλετε αίτηση ή να υποδείξετε ένα έργο, επισκεφθείτε: https://innovationinpolitics.eu/awards/ 


Σχετικά με το Ινστιτούτο Καινοτομίας στην Πολιτική

Το Ινστιτούτο Καινοτομίας στην Πολιτική είναι ένας διεθνής, μη κυβερνητικός οργανισμός που εντοπίζει, αναπτύσσει και εφαρμόζει την καινοτομία στην πολιτική προκειμένου να ενισχύσει τη δημοκρατία στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Με ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο εταίρων σε 16 χώρες και μαζί με πολιτικούς ηγέτες σε όλα τα επίπεδα, το Ινστιτούτο χτίζει την πολιτική του αύριο, σήμερα. Στην Ελλάδα, το Ινστιτούτο εκπροσωπείται από την εταιρεία Out of the Box.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου