Ζεμπίλης: Επίκειται απόφαση του ΥΠΟΙΚ για τους πληγέντες σε Ληλάντιο και Μεσσάπια, από τις πλημμύρες του 2020



Ο βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να επισπευστεί η έκδοση Υπουργικής Απόφασης από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, με την οποία θα καθορίζεται παροχή αποζημιώσεων για τους παραγωγούς και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από την φυσική καταστροφή «Θάλεια» στις 8 και 9 Αυγούστου 2020, σε οριοθετημένες περιοχές των Δήμων Χαλκιδέων και Μεσσαπίων Διρφύων. Η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, με την οποία θα γίνεται και η δέσμευση της αντίστοιχης δημόσιας δαπάνης, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ενεργοποίηση της διαδικασία πίστωσης των ποσών των αποζημιώσεων στους δικαιούχους.  

Ο Θανάσης Ζεμπίλης σε πρόσφατη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα είχε ζητήσει την επίσπευση της διαδικασία για την καταβολή του συνολικού ποσού των αποζημιώσεων στους αγρότες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες. Είχε προηγηθεί η με αρ. πρωτ.: 7465/16.09.2022 Ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, για το ίδιο θέμα.  

Πρόκειται για αποζημιώσεις προς αγρότες και επιχειρήσεις στις περιοχές κυρίως του Ληλαντίου και των Μεσσαπίων. Ειδικότερα, όσον αφορά τους αγρότες των ανωτέρω περιοχών, που υπέστησαν καταγεγραμμένες  ζημιές σε στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα Δ.Χ και Ι.Χ., μέσα παραγωγής και αποθηκευμένα προϊόντα, το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν ήταν 450. Από αυτές τις αιτήσεις οι 268 απορρίφθηκαν γιατί δεν είχαν υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ, ενώ εγκρίθηκαν 182. Το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων για τις 182 εγκεκριμένες αιτήσεις ανέρχεται σε 2.344.434,00 ΕΥΡΩ. Αντίθετα, έχει εκδοθεί η απόφαση υπουργού και τρέχει η διαδικασία αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις, με συνολικό ποσό 8.693.600,00 ΕΥΡΩ για 221 δικαιούχους. Από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν αποζημιωθεί πλήρως τουλάχιστον 122 επιχειρήσεις (περίπου το 55%), ενώ για τις υπόλοιπες εκκρεμεί να λάβουν το αιτηθέν ποσό των αποζημιώσεων. 

«Η προσπάθεια που κάνουμε είναι αφενός να εκδοθεί η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, που θα δρομολογεί τις αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και αφετέρου να επισπευστεί η διαδικασία των αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις. Ήδη από τις φονικές πλημμύρες έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια και ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα», ανέφερε ο Θανάσης Ζεμπίλης.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου