Με τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου η εκπροσώπηση της Εύβοιας στο 1ο Συνέδριο Ευρωπαϊκών ΝησιώνΣτο 1ο Συνέδριο Ευρωπαϊκών Νησιών (1st European Tourism Islands Convention) που διοργανώθηκε από την Κυβέρνηση των Κανάριων Νήσων συμμετείχαν και εκπροσώπησαν το Επιμελητήριο Εύβοιας ο Ιωάννης Σταθόπουλος, Β΄ Αντιπρόεδρος και η Δέσποινα Καραμπέτσου, Μέλος του Δ.Σ.  


Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν στις 30 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία στις 2 Δεκεμβρίου 2022 με συμμετοχή μεταξύ άλλων, εκπρόσωπων διεθνών και εθνικών περιφερειακών Οργανισμών και Ιδρυμάτων, εκπροσώπων της Τουριστικής Βιομηχανίας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και Ευρωπαϊκών νησιών - μεταξύ των οποίων και η Εύβοια - ακόμη δε και εκπροσώπων επιχειρήσεων καθώς και ειδικών επιστημόνων. 


Μέσα από τις εργασίες εγκρίθηκε και διατυπώθηκε η κοινή άποψη ότι ο τουρισμός αποτελεί ένα βασικό τομέα «κλειδί» της οικονομίας της ευρωπαϊκής ηπείρου, η οποία είναι ηγέτης στον τουρισμό παγκοσμίως. Σε αυτό το πλαίσιο και με στόχο να διατηρηθεί αυτή η πρωτοκαθεδρία, προτάθηκε να ανακηρυχθεί ο τουρισμός ως Κοινή Πολιτική της Ε.Ε. 


Προς αυτή την κατεύθυνση θα εισηγηθεί η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Τουριστικού Φορέα, που θα δώσει προτεραιότητα σε Πολυεθνικά Στρατηγικά Έργα στα Ευρωπαϊκά Ταμεία και θα προωθήσει «Συμφωνίες Σύνδεσης» για τη χρηματοδότηση τουριστικών έργων, ειδικά για την στήριξη των νησιών, που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.


Το Συνέδριο των Τουριστικών Νησιών δεσμεύτηκε να προωθήσει και να αναπτύξει αυτές τις απόψεις, εργαζόμενο στην κατάρτιση Στρατηγικού Σχεδίου για όλο το 2023, το οποίο τοποθετεί τη ζώνη των Ευρωπαϊκών Νήσων στην κορυφή της Ε.Ε. στον επείγοντα αγώνα κατά της Κλιματικής Αλλαγής μέσα από μια νέα κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Τουρισμού και μια Ευρωπαϊκή Τουριστική Υπηρεσία.  


Το «ραντεβού» των Ευρωπαϊκών Νησιών, ανανεώθηκε για τον Οκτώβριο του 2023.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου