Την παράταση λειτουργίας του Υποθηκοφυλακείου Καρύστου ζητά ο Θ. Ζεμπίλης με ερώτηση στη Βουλή.


 


Με αφορμή την πρόσφατη κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Στύρων και των προβλημάτων που αυτή προκάλεσε, ο Θανάσης Ζεμπίλης ζητά την παράταση λειτουργίας του ειδικού άμισθου Υποθηκοφυλακείου του Δήμου Καρύστου με Ερώτησή του στον αρμόδιο Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.  

 

Ειδικότερα, η με αρ. πρωτ. 1412/14.12.2022 Ερώτηση του Βουλευτή Ευβοίας αναφέρει τα κάτωθι:

 

«Πρόσφατα, με το ΦΕΚ 5458 Β’/21-10-2022, στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν.4512/2018, καταργήθηκε το Ειδικό Άμισθο Υποθηκοφυλακείο Στύρων του Δήμου Καρύστου, υπηρεσία που εξυπηρετούσε χιλιάδες πολίτες της νότιας Εύβοιας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη εξακολουθεί να δημιουργεί αναστάτωση και ταλαιπωρία στους δημότες της συγκεκριμένης περιοχής. Το πρόβλημα δε αναμένεται να κορυφωθεί, εφόσον κλείσει και το Υποθηκοφυλακείο Καρύστου.    

Δε χωρά αμφιβολία ότι η σύσταση του Ν.Π.Δ.Δ. «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ», επιδιώκει τη μετάβαση των υποθέσεων που σχετίζονται με τα υποθηκοφυλακεία στην εποχή της ψηφιακής διακυβέρνησης. Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, οι υποθέσεις των πολιτών, των συμβολαιογράφων και των δικηγόρων αναμένεται να διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, εξέλιξη που θα τους απαλλάξει από τις μετακινήσεις και την πολύωρη αναμονή στις ουρές.   

Ωστόσο, μέχρι να ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία αυτή, η Πολιτεία οφείλει να μην υποβάλει τους πολίτες σε ταλαιπωρία από την παύση λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως αυτή του Δήμου Καρύστου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για να μεταβεί κάποιος από την Κάρυστο στη Χαλκίδα, όπου θα λειτουργήσει το μοναδικό έμμισθο Υποθηκοφυλακείο που θα εξυπηρετεί το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, θα πρέπει να διανύσει 122 χιλιόμετρα και άλλα τόσα για την επιστροφή,  δηλαδή συνολικά περί τα 245 χιλιόμετρα. Λόγω δε του κακού οδικού δικτύου απαιτούνται για τη μετάβαση από την Κάρυστο στη Χαλκίδα περίπου 2,5 ώρες οδικώς.  

Αξίζει δε να αναφερθεί ότι τα ακριτικά χωριά του Δήμου Καρύστου, και συγκεκριμένα της Δημοτικής Ενότητας Καφηρέα, που στερούνται μάλιστα ψηφιακών υποδομών, απέχουν περίπου 2 ώρες από την Κάρυστο.  Συνεπώς, οι δημότες που ζουν στις συγκεκριμένες ακριτικές περιοχές του Δήμου Καρύστου και χρειάζεται να επισκεφθούν το Υποθηκοφυλακείο Χαλκίδας για να μεταγράψουν ένα συμβόλαιό ή να λάβουν ένα πιστοποιητικό, θα πρέπει να διανύσουν αυθημερόν περί τα 360 χιλιόμετρα, να δαπανήσουν για καύσιμα ποσό πάνω των 100 ευρώ και φυσικά να διαθέσουν μία ολόκληρη μέρα για μία απλή δουλειά, που το Υποθηκοφυλακείο Καρύστου θα διεκπεραίωνε σε ελάχιστο χρόνο και με μηδενικά έξοδα.  

Με βάση τα παραπάνω, κρίνεται ότι η παράταση λειτουργίας του ειδικού άμισθου Υποθηκοφυλακείου Καρύστου είναι επιβεβλημένη. Η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Εύβοιας, το κακό οδικό δίκτυο και η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση που χωρίζουν το άκρο της νότιας Εύβοιας από το κέντρο, αποτελούν σημαντικούς λόγους για την εξεύρεση ενδιάμεσης λύσης που θα συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. 

Ανεξαρτήτως των ανωτέρω, είναι σημαντικό να παραμείνουν τα αρχεία των υποθηκοφυλακείων του Δήμου Καρύστου στην περιοχή και οι συναλλασσόμενοι να έχουν πρόσβαση σε αυτό τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα με παρουσία υπαλλήλου. 

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης:   

 

       Συμφωνεί  στην παράταση της λειτουργίας του ειδικού άμισθου Υποθηκοφυλακείου Καρύστου, μετά τα προβλήματα που δημιούργησε η κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Στύρων; 

       Σε κάθε περίπτωση προτίθεται να επιτρέψει την παραμονή του αρχείου των Υποθηκοφυλακείων του Δήμου Καρύστου στην περιοχή, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας;».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου