ΕΡΩΤΗΣΗ στη βουλή κατέθεσε ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ, βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ, ζητώντας να παρθούν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα. Να διαλευκανθεί το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στα Ναυπηγεία Χαλκίδας και να πληρώσουν οι υπαίτιοι.

 


Το Σάββατο 30 Μάρτη στα ναυπηγεία Χαλκίδας ένας ακόμη εργάτης έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας. Ο εργαζόμενος δούλευε στα Ναυπηγεία Χαλκίδας μέσω της εργολαβικής εταιρίας «ARGO LTD» σε επισκευή πλοίου της εταιρίας «SEAJETS» συμφερόντων του εφοπλιστή Ηλιόπουλου. Εκτελούσε εργασίες συγκόλλησης όταν καταπλακώθηκε από τον καταπέλτη του επισκευαζόμενου πλοίου. Να σημειωθεί ότι ο εργαζόμενος δούλευε Σάββατο μεσημέρι (τρεις παρά) κάνοντας 12ωρο και υπερωρία.

Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Γίνονταν οι εργασίες με όλα  τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως:

- Υπήρχε εποπτεία τεχνικού ασφαλείας των Ναυπηγείων Χαλκίδας αφού τελούνται επισκευαστικές εργασίες σε δικές τους υποδομές και χρησιμοποιείται και δικό τους προσωπικό;

- Υπήρχε εποπτεία προσωπικού ασφαλείας της πλοιοκτήτριας εταιρίας;

- Είχαν ληφθεί τα μέτρα ασφαλείας που ο εργολάβος έχει την πρώτη ευθύνη να τηρούνται; 

- Τηρούσαν όλες οι εταιρείες που εμπλέκονταν στις εργασίες τα προβλεπόμενα μέτρα;

Ο θάνατος του εργαζόμενου αποτελεί ένα ακόμα προδιαγεγραμμένο εργοδοτικό έγκλημα, στο οποίο το κράτος και η κυβέρνηση δείχνουν πλήρη κάλυψη και ανοχή. Η κυβέρνηση έχει σοβαρές, εγκληματικές ευθύνες. Μόλις πριν ένα μήνα, καταθέσαμε ερώτηση στη βουλή με αφορμή το θανατηφόρο ατύχημα στο εργοστάσιο της «SABO SA» στο Βασιλικό Χαλκίδας και άλλους 3 τραυματίες σε εργοστάσια της Εύβοιας ζητώντας να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Το ίδιο διάστημα, το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας κατήγγειλε ένα ακόμα, πάρα λίγο μοιραίο, ατύχημα στο χώρο του ναυπηγείου της Χαλκίδας, το οποίο μάλιστα δεν καταγράφεται ως τέτοιο καθώς ο εργαζόμενος δεν κατέστη ανίκανος για εργασία περισσότερο από 3 ημέρες και ενώ, όπως αποδείχθηκε, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για το επόμενο ατύχημα.

Έχουν "βαμμένα χέρια" με το αίμα εργατών όλες οι κυβερνήσεις γιατί όλες δίνουν σταθερά ασυλία στα συμφέροντα του κεφαλαίου, "προσκυνούν" τις απαιτήσεις του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων), προωθούν τις "βέλτιστες πρακτικές" της Ε.Ε. που ενισχύουν την εκμετάλλευση και την ανασφάλεια των εργαζομένων. Μόνο οι πρόσφατοι αντεργατικοί νόμοι "Γεωργιάδη", "Χατζηδάκη" της κυβέρνησης ΝΔ, ο νόμος "Βρούτση - Αχτσιόγλου" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, νόμοι που στηρίχτηκαν και από το ΠΑΣΟΚ, είναι "δωράκια" στα χέρια της μεγάλης εργοδοσίας "να κάνει ό,τι θέλει" μέσα στους χώρους δουλειάς, χωρίς να την ελέγχει κανένας.

Οι εργαζόμενοι, τα σωματεία τους και το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας καταγγέλλουν πως:

- Οι τεχνικοί ασφαλείας συνεχίζουν να είναι σε 15 πλοία ο καθένας. Μεικτές Επιτροπές Ελέγχου συνεχίζουν να μην προβλέπονται στα μεγάλα ναυπηγεία όπως στη Χαλκίδα. Σαββατοκύριακα και πέραν του ωραρίου δημοσίων υπαλλήλων δεν γίνονται έλεγχοι.

- Υπάρχει απουσία μέτρων ασφαλείας, έλλειψη ολοκληρωμένης συντήρησης μηχανημάτων και εργαλείων,  έλλειψη μόνιμου επαρκούς προσωπικού τεχνιτών και μηχανικών ασφαλείας που μετατρέπουν το κάθε εργοστάσιο και εργοτάξιο σε πιθανό "σφαγείο".

- Η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι υπερωρίες, οι δύσκολες συνθήκες εργασίας, το άγχος για το εισόδημα και την οικογένεια κάνουν τον εργαζόμενο σωματικά και ψυχικά ευάλωτο, εύκολο θύμα μιας "κακοτοπιάς" στη δουλειά, γεννούν νέες επαγγελματικές ασθένειες στους εργαζόμενους (έντονο στρες, μυοσκελετικά, ψυχικά νοσήματα κ.ά.).

- Οι επικίνδυνοι νόμοι, όπως αυτός με τον οποίο απαλλάσσονται οι εταιρείες από την υποχρέωση να έχουν μόνιμο τεχνικό Ασφαλείας και επιτρέπεται να αναθέτουν τον κρίσιμο αυτό τομέα σε "εξωτερικούς συνεργάτες", ο νόμος με τον οποίο δεν απαιτείται δίπλωμα χειριστή για χειρισμό πολλών κατηγοριών μηχανημάτων, η μετατροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε δήθεν "ανεξάρτητη αρχή" που έχει οδηγήσει στην κατάργηση των ελέγχων της ασφάλειας και της υγιεινής στους χώρους εργασίας, λόγω της υποστελέχωσης των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, έχουν δώσει πλήρη ασυλία στην μεγάλη εργοδοσία να μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε σύγχρονα κάτεργα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

- Να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια του ατυχήματος και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι.

- Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, να πραγματοποιούνται και τις 7 ημέρες την εβδομάδα και σε ώρες πέραν του ωραρίου του δημοσίου.

- Να συγκροτηθούν 5μελείς επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας και στα μεγάλα ναυπηγεία, όπως της Χαλκίδας.

- Να ορίζονται Τεχνικοί Ασφαλείας από λίστες του λιμεναρχείου.

- Να καταστούν υποχρεωτικές οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που υπογράφουν τα σωματεία με τις εργοδοτικές ενώσεις καθώς και των διατάξεων που περιλαμβάνουν για τα μέτρα προστασίας.

- Να διασφαλιστεί η αρτιότητα των εγκαταστάσεων υποδομών και μηχανημάτων σύμφωνα με τις σημερινές δυνατότητες, να διασφαλίζεται η ανθρώπινη ζωή.

 

 

Οι Βουλευτές

Μαρίνος Γιώργος

Κατσώτης Χρήστος

Τσοκάνης Χρήστος

Έξαρχος Νίκος

Συντυχάκης Μανώλης

Στολτίδης Λεωνίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου