Δύσκολες ώρες.

photo: EPA
Ένα βήμα πριν την πολιτική κρίση είναι η Γερμανία μετά την εκλογή του Τόμας Κέμεριχ στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Θουριγγίας. Ο φιλελεύθερος Κέμεριχ έλαβε τις ψήφους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), ενώ η Μέρκελ μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει το αποτέλεσμα.
Αμέσως μετά την εκλογή του Κέμεριχ ακολούθησαν πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Γερμανία και συγκεκριμένα στις ακόλουθες περιοχές: Θουριγγία, Βερολίνο, Κολωνία, Λειψία, Φρανκφούρτη, Μόναχο και Μαγδεμβούργο. Η Άγγελα Μέρκελ, η οποία ταξίδευε χθες για την Νότια Αφρική, δεν θέλησε να μιλήσει για το θέμα.
Μεθαύριο Σάββατο, έπειτα από απαίτηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), θα συγκληθεί στην Καγκελαρία η κυβερνητική επιτροπή, με τις ηγεσίες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού σε κατάσταση διαχείρισης κρίσης. Το μέλλον του «μεγάλου» συνασπισμού τέθηκε ήδη εν αμφιβόλω από τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD), ο οποίος προειδοποίησε ότι οι εξελίξεις στη Θουριγγία θα έχουν συνέπειες σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Οι ηγεσίες των κομμάτων, ακόμη και ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, καταδίκασαν το αποτέλεσμα κι έκαναν ανοιχτά λόγο για το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών στο ανατολικό κρατίδιο. «Αν τα κόμματα του δημοκρατικού κέντρου, CDU, SPD και Πράσινοι δεν ανταποκριθούν στην πρόκληση του κ. Κέμεριχ για συνεργασία, τότε θα πρέπει να αναμένονται σύντομα νέες εκλογές - και, κατά την γνώμη μου, θα ήταν απαραίτητες», δήλωσε ο κ. Λίντνερ. Η πρόεδρος του CDU Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ φάνηκε να συγκατανεύει, δηλώνοντας ότι «οι εκλογές δεν θα ήταν η χειρότερη διέξοδος από την κρίση». Η απάντηση όμως της τοπικής οργάνωσης των Χριστιανοδημοκρατών στην Θουριγγία, ότι αντιλαμβάνονται ως ευθύνη τους την προσπάθεια να εμποδίσουν την στασιμότητα και τις νέες εκλογές, επιβεβαίωσε επίσης την εσωτερική κρίση στο CDU, το προεδρείο του οποίου είχε προηγουμένως ομόφωνα αποφασίσει υπέρ της νέας προσφυγής στις κάλπες.
Γερμανικά ΜΜΕ είδαν αρχικά «πολιτικό σεισμό», «αιφνιδιαστική ανατροπή» και «τεράστια πολιτική έκρηξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου