Ο Θ. Ζεμπίλης ζήτησε από τον Γ. Αμυρά να περιληφθεί η Εύβοια στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων.Να περιληφθεί η Εύβοια στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων ζήτησε ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης από τον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά στην συνάντηση τους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο Θανάσης Ζεμπίλης ανέφερε στον Υφυπουργό την τεράστια οικολογική υποβάθμιση  που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην Εύβοια, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών. Η αποψίλωση του δασικού πλούτου, σε συνδυασμό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, συμβάλλουν στην πρόκληση ακραίων θεομηνιών.  

Ο Βουλευτής Ευβοίας υπογράμμισε στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος ότι πολλές περιοχές της Εύβοιας έχουν βιώσει την τελευταία πενταετία τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων και έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα σε απώλειες ανθρωπίνων ζωών, ζωικού κεφαλαίου, περιουσιών και δημοσίων υποδομών. Έτσι, ιδιαίτερα για την Εύβοια το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, ως προς την προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος, με έμφαση στην ενίσχυση της αντιδιαβρωτικής θωράκισης, την διατήρηση της βιοποικιλότητας και την άμβλυνση των κλιματικών μεταβολών. Άλλωστε, πρόκειται για φιλόδοξο σχέδιο, που επί της ουσίας αποτελεί την πρώτη σοβαρή προσπάθεια αναδάσωσης εδώ και 30 χρόνια και θα διαρκέσει μια δεκαετία, με σκοπό να αναδασωθούν 500 χιλιάδες στρέμματα.  

Επίσης, ο Θανάσης Ζεμπίλης αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα να συμπεριληφθούν στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων και τα περιαστικά δάση. Όπως χαρακτηριστικά είπε, η Χαλκίδα έχει αρκετούς λόφους και λοφίσκους περιμετρικά που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου. Η δάσωση ή αναδάσωση περιαστικών τόπων αφενός αναβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον και αφετέρου βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Θα πρέπει, συνεπώς, να εκπονηθούν ειδικές μελέτες αναδάσωσης, όπου δεν επαρκεί η φυσική αναδάσωση, αλλά  και δάσωσης περιοχών, με σκοπό την επέκταση και βελτίωση των δασικών πόρων.  

Ο Υφυπουργός κ. Γιώργος Αμυράς ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Βουλευτή και δεσμεύτηκε να εντάξει την Εύβοια στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, πέραν της περιοχής των 1620 m2 στην Β/Κ Εύβοια, το οποίο θα εμπλουτίσει τον δασικό πλούτο της χώρας με 30 εκατομμύρια πιστοποιημένα δέντρα και θα χρηματοδοτηθεί με 310 εκατ. Ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 170 εκατ. Ευρώ από το ΕΣΠΑ.     Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου