Ζεμπίλης: Σε πλήρη εξέλιξη τα αντιπλημμυρικά έργα στα Ψαχνά


Ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης παρακολουθεί διαρκώς τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα που εκτελούνται από το Δασαρχείο Χαλκίδας στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων και στην ευρύτερη περιοχή του Λήλαντα ποταμού. Πρόκειται για έργα που εντάχθηκαν μετά τις πυρκαγιές του 2018 και 2019, καθώς και μετά την πλημμύρα «Θάλεια».  

Στην παρούσα φάση, έχει εκτελεστεί το 70% του φυσικού αντικειμένου του έργου «κατασκευή αντιδιαβρωτικών-αντιπλημμυρικών έργων καμένων εκτάσεων 2019, περιοχής χειμάρρου “Μαντάνια-Άσκαλου-Δάφνης” του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων» (T.K. Κοντοδεσποτίου, Τ.Κ. Άτταλης, Δ.Κ Ψαχνών), αρχικού προϋπολογισμού 998.495,38 ΕΥΡΩ. Το συγκεκριμένο έργο καλύπτει όλη την υδρολεκάνη, ενώ η προσπάθεια επικεντρώνεται στον εντοπισμό όλων των χειμάρρων που εκβάλλουν σε αυτήν. Κατά την διαδικασία συμβασιοποίησης  του έργου είχαν παρουσιαστεί καθυστερήσεις, λόγω προδικαστικών προσφυγών. 

Αναφορικά με τα αντιδιαβρωτικά έργα, μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 2019, έχουν υλοποιηθεί αφενός η μελέτη στο ρέμα βόρεια του οικισμού Κοντοδεσποτίου και αφετέρου η μελέτη νότια από το Μακρυμάλλη. Ωστόσο, η πλημμύρα ''Θάλεια'' κατέστρεψε  μεγάλο μέρος των επιφανειακών έργων, που είχαν εκτελεστεί.

Επιπλέον, μετά την θεομηνία «Θάλεια» έχουν ενταχθεί  και εξελίσσονται δύο αντιπλημμυρικά έργα για την κατασκευή φραγμάτων βάρους και συγκεκριμένα στο ρέμα Μαντάνια και στον ποταμό Λήλαντα, Π/Υ 168.000 και 208.320 ευρώ, χωρίς Φ.Π.Α., όπως επίσης και έργα αποκαταστάσεων δασικών δρόμων.  

Ο Θανάσης Ζεμπίλης, στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψής  του στα Ψαχνά, πραγματοποίησε αυτοψία στις περιοχές όπου εκτελούνται έργα, από κοινού με τον επικεφαλής του Εθελοντικού  Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ψαχνών, Σπύρο Ραπτάκη, ενώ στο χώρο συνάντησε και τον πρόεδρο της Τ.Κ. Άτταλης Παναγιώτη Αργυρίου. «Η αντιπλημμυρική θωράκιση των Μεσσαπίων και του Λήλαντα αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα, προκειμένου να προστατεύσουμε τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων», δήλωσε ο Βουλευτής Ευβοίας.     


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου