100 Χρόνια Πρόσκοποι Χαλκίδας

 


Η επέτειος των 100 χρόνων παρουσίας των Προσκόπων στην Χαλκίδα και την Εύβοια, εορτάστηκε με ένα  τριήμερο (14-15-16 Οκτωβρίου 2022) αφιερωμένο  στον εθελοντισμό και την προσφορά και τον πολιτισμό, με εκθέσεις, κατασκευές, μεγάλα παιχνίδια και δράσεις προσφοράς, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους της πόλης μας να γίνουν Πρόσκοποι για μία ημέρα!

‘’Ανακαλύψαμε τις μοναδικές εμπειρίες που προσφέρει η Προσκοπική ζωή.  

Ζήσαμε την περιπέτεια παίζοντας, προσφέροντας, δημιουργώντας μαζί!’’



Συγκεκριμένα, το τριήμερο ξεκίνησε με την παρουσίαση της Έκθεσης Ξυλόγλυπτων του Φώτη Γαβριλάκη  «Φωτεινές Ανταύγειες της Φύσης» σε ένα ιστορικό κτήριο για την πόλη, το Κόκκινο Σπίτι, ενώ Πρόσκοποι και μη, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ταινία "Με καρδιά από Τόλμη Γεμάτη - Πρόσκοποι στην Κατοχή" που παρουσιάζει την πολύπλευρη δράση των Προσκόπων κατά τη διάρκεια της Κατοχής, μία παραγωγή του Ιστορικού Αρχείου του Ιδρύματος Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, σε σκηνοθεσία του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη.







Για τα παιδιά ηλικίας 7 έως 11, οργανώθηκε μεγάλο παιχνίδι Μονόπολης μετατρέποντας την ίδια την πόλη σε ταμπλό παιχνιδιού, μια δραστηριότητα που ευχαριστήθηκαν πάνω από 90 παιδιά, λυκόπουλα και μη!

Για τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15, ξεκίνησε ένα μεγάλο κυνήγι hashtag με το #proskopoihalkidas100 ακολουθώντας ιστορικά και εμβληματικά σημεία μέσα στην πόλη και γνωρίζοντάς τα! Η συμμετοχή των παιδιών ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και ενθουσιώδης. 

Η Κοινότητα Ανιχνευτών της Χαλκίδας, έφηβοι 16 έως 18 ετών, σχεδίασαν, ερεύνησαν και παρουσίασαν τη θεματική «Η ασφάλεια στον δρόμο και η οδηγική συμπεριφορά των νέων» σε έναν συνδυασμό πρωτογενούς και δευτερογενούς έρευνας με αποστολή ερωτηματολογίων.


Παράλληλα με τις δράσεις το Προσκοπικό Χωριό που είχε στηθεί με mini challenges - δραστηριότητες για μεγάλους (και μικρούς φίλους) χάρισε στιγμές διασκέδασης, γέλιου, πρόκλησης δεξιοτήτων μεταξύ παρεών, οικογενειών και απλών περαστικών, καταρρίπτοντας «μύθους» και γνωρίζοντας «Ποιος/α είναι ο/η Πρόσκοπος».

Στις δράσεις μας, για κοινό σκοπό και με μεγάλη χαρά δώσαμε τα χέρια και συνεργαστήκαμε με τον Πανευβοϊκό Σύλλογο «Ο Καλός Σαμαρείτης» διοργανώνοντας δράση αιμοδοσίας, με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, χτίζοντας μαζί την ασφάλεια των μελών για τις δράσεις μέσα στην πόλη και τον οργανισμό ΙΟΑΣ, συμμετέχοντας σε δράση ενημέρωσης του κοινού για την αποφυγή των οδικών ατυχημάτων ενόψει της «Ευρωπαϊκής Νύχτας χωρίς Ατυχήματα», με τους Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών Χαλκίδας, ενημερώνοντας και προτρέποντας το κοινό να γίνουν δωρητές, προβάλλοντας έτσι το κοινό μας έργο στον εθελοντισμό και την προσφορά για έναν κόσμο κάθε φορά καλύτερο!

Ευχαριστούμε για το παρών που έδωσαν στις δράσεις, τη Δήμαρχο Χαλκιδέων κα. Έλενα Βάκα, την Πρόεδρο  ΔΟΑΠΠΕΧ κα. Ελένη Αϊδίνη, τον Υπεύθυνο Ιστορικού Αρχείου του ΣΕΠ κο. Χρήστο Σταθόπουλο, τον παλαιό Πρόσκοπο και εξέχουσα προσωπικότητα της πόλης κο Γαληνό Λαουτάρη.

  • Γιορτάσαμε τα 100 με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας - Π.Ε. Ευβοίας, του Δήμου Χαλκιδέων και της ΔΟΑΠΠΕΧ και του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας.

  • Η δράση μας έγινε πιο δυνατή με τη σημαντική στήριξη της ΣΑΝΚΕ ΕΠΕ, της Δίρφυς ΑΕ, του Ξενοδοχείου Lucy και το Αμαλί Κεράσματα.

  • Προώθησαν και στήριξαν την επικοινωνία των δράσεων της επετείου μας ως Χορηγοί Επικοινωνίας το Star Κεντρικής Ελλάδας και ο Ραδιοφωνικός Σταθμός NRG FM.

Ευχαριστούμε όλους τους Φορείς, τους Οργανισμούς και τους ανθρώπους που βοήθησαν να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι δράσεις!

Η βραδινή εκδήλωση ''Μια αναδρομή στην ιστορία των Προσκόπων στην Χαλκίδα'’ που αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας, θα διεξαχθεί σε διαφορετική ημερομηνία και χώρο, για τα οποία θα γίνει εκ νέου ενημέρωση. Θέλουμε να είμαστε Μαζί σε αυτή την σημαντική επέτειο και να τιμήσουμε με τον καλύτερο τρόπο ανθρώπους και Φορείς με έργο και ιστορία για τους Προσκόπους και την πόλη μας, σε καιρό που να επιτρέπει την παρουσία όλων!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου