ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΕΝΑΡΞΕΩΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ


Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της  Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίο φιλοξενείται στο κτίριο ιδιοκτησίας του μεγάλου ευεργέτου της κ. Αγγέλου Πνευματικού και της οικογενείας του, πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός επί τη ενάρξει του νέου έτους λειτουργίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος «ΙΕΡΕΥΣ ΠΑΥΛΟΣ Ο ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ», η οποία λειτουργεί από το 2006 επισήμως με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού.


           

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του, Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, τον ιερατικώς προϊστάμενο της οικείας Ενορίας Αγ. Ιωάννου Χαλκίδος, Αρχιμ. Νικόλαο Πριμηκύριο, τον Γραμματέα της Σχολής και Εφημέριο της Ενορίας Αγ. Παρασκευής Πολιτικών, Πρωτ. Αργύριο Στουραϊτη, και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη.

           

Ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος μίλησε στους Καθηγητές και Μαθητές της Σχολής, παλαιοτέρους και νέους, για την αξία της Βυζαντινής Μουσικής μας παράδοσης. Προέτρεψε τους σπουδαστές να δεικνύουν επιμέλεια στην εκμάθηση της Βυζαντινής Μουσικής χωρίς να καταφρονούν το δώρο της τοπικής μας Εκκλησίας για εκπαίδευση νέων Ιεροψαλτών και τους πρότεινε να πλαισιώνουν τους δασκάλους τους, τόσο στα Ιερά Αναλόγια, όσο και στις Εκδηλώσεις της Σχολής και να υπηρετούν την ψαλτική τέχνη με ταπείνωση, ώστε, στο μέλλον να αναλάβουν έτοιμοι ένα ιερό αναλόγιο. Επίσης επαίνεσε πατρικά τους Ιερείς, Καθηγητές και Ιεροψάλτες ενώπιον των μαθητών τους λέγοντας ότι η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος δεν απαρτίζεται από διδάσκοντες με λιπαρή μουσική παιδεία μόνον, αλλά και κατόχους του γνησίου χριστιανικού ήθους.


Παρέστησαν, ο υπεύθυνος λειτουργίας της Σχολής κ. Δήμος Τσίμπος και οι διδάσκοντες Πρωτοπρεσβ. Αργύριος Στουραΐτης, Οικον. Ιωάννης Φαφούτης, Οικον. Εμμανουήλ Νταλλαρής, κ. Γεώργιος Καραγκούνης, κ. Θεόδωρος Κοκκορίκος, κ. Στυλιανός Μπενής, κ. Κυριάκος Στάντζος, κ. Μαρία Καψάλη και κ. Βασιλική Τσιτσάκη και οι σπουδαστές των τμημάτων που λειτουργούν στις Αρχιερατικές Περιφέρειες Χαλκίδος και Μεσσαπίων. 

           

Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής λειτουργεί σε όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς μας Μητροπόλεως, ενώ τα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν, αφού τα έξοδα λειτουργίας της καλύπτονται από την Ιερά Μητρόπολή και τις Ενορίες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου