Συνάντηση Θ. Ζεμπίλη - Γ. Πλακιωτάκη για τη χρηματοδότηση των έργων σε Ν.Στύρα, Κύμη και Αγιόκαμπο από το Ταμείο Ανάκαμψης



Συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης. Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η ένταξη λιμενικών έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενόψει της αναθεώρησης του προγράμματος, καθώς και σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων.  

Ειδικότερα, ο Βουλευτής Ευβοίας ζήτησε να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης τέσσερα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 4 εκ. ευρώ, των οποίων οι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη. Κατ´αρχάς ο κ. Ζεμπίλης αναφέρθηκε στο έργο της μεταφοράς εκτός παραλιακού μετώπου του λιμένα στα Νέα Στύρα και τη μετατροπή των υφιστάμενων εγκαταστάσεων σε καταφύγιο τουριστικών σκαφών, συνολικού προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του λιμανιού στον Αγιόκαμπο της Βόρειας Εύβοιας, προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου ΕΥΡΩ, καθώς και στην αναβάθμιση του λιμένα στην Κύμη, προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου ΕΥΡΩ. Οι μελέτες των τριών συγκεκριμένων έργων χρηματοδοτούνται ήδη και ο Βουλευτής Ευβοίας υπογράμμισε ότι μόλις ολοκληρωθεί το μελετητικό στάδιο πρέπει να εκτελεστούν μέσω πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως είναι άλλωστε και ο αρχικός σχεδιασμός.

Έπειτα, ο Θανάσης Ζεμπίλης ζήτησε την ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδίου (master plan) του λιμένα Χαλκίδας, το οποίο έχει επιστρέψει στον ΟΛΝΕ για διορθώσεις και αναμένεται να επιστρέψει στο Υπουργείο και να εγκριθεί σύντομα.    

Ακόμη, ο Βουλευτής Ευβοίας ζήτησε από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τη χρηματοδότηση της μελέτης επέκτασης του λιμένα Καρύστου, δεδομένου ότι οι υφιστάμενες λιμενικές υποδομές δυσκολεύουν την είσοδο και έξοδο πλοίων στο λιμάνι λόγω προβλημάτων που προκύπτουν. «Λόγω των ρευμάτων δημιουργείται προσάμμωση στην είσοδο του λιμένα Καρύστου, φαινόμενο που προκαλεί προβλήματα τόσο σε επιβατικά όσο και σε εμπορικά πλοία. Για παράδειγμα, τα πλοία που προσεγγίζουν το λιμάνι για την φόρτωση και μεταφορά πλακών Καρύστου, αρκετές φορές αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τα βάθη του νερού. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και μερικά επιβατικά πλοία που δυσκολεύονται να εισέλθουν στο λιμένα. Είναι, λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη να συνταχθεί μελέτη για την επέκταση του λιμένα και το συνολικό εκσυγχρονισμό του», ανέφερε ο Θανάσης Ζεμπίλης.

Έπειτα, ο Βουλευτής Ευβοίας, σε συνέχεια της με αρ. πρωτ.:6185/01-07-2022 Ερώτησής του που είχε υποβάλλει στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ζήτησε από τον κ. Πλακιωτάκη την κατασκευή νέου λιμένα στον Αλμυροπόταμο. «Σας ζητώ να χρηματοδοτηθεί σχετική μελέτη και να εξεταστεί το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του νέου λιμένα μέσω κάποιου ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου. Ένα νέο λιμάνι στον Αλμυροπόταμο θα δημιουργούσε τεράστιες προοπτικές για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, της ακτοπλοΐας και της επισκεψιμότητας της ευρύτερης περιοχής», υπογράμμισε ο Θανάσης Ζεμπίλης. 

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης δεσμεύτηκε να εξετάσει τα αιτήματα του Βουλευτή Ευβοίας και να απαντήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου