Ηχηρό το «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΟΛΟΙ ΕΝΑ» από τον Δήμο Χαλκιδέων, για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού


Για ακόμη μια χρονιά, ο Δήμος Χαλκιδέων συμμετείχε ενεργά στην Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, με ένα διήμερο συμπερίληψης, ενημέρωσης και αγάπης για τα Άτομα με Αναπηρία και ιδιαίτερα για όλους εκείνους που βρίσκονται στο φάσμα του Αυτισμού.

Το διήμερο ξεκίνησε με την 2η επιστημονική ημερίδα του Δήμου «Χαλκίδα: Πόλη της συμπερίληψης. Πόλη του Όλοι μαζί, Όλοι ένα», τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2024, με τις ομιλίες των ειδικών επιστημόνων, Σπύρου Δενάζη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργου Γκάρτζιου, Προϊστάμενου του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ Εύβοιας, Ανδρέα Καρυστινού, Ψυχολόγου του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ Εύβοιας και Κωνσταντίνας Τρικαλίτη, Ψυχολόγου της ΕΠΑΨΥ Εύβοιας.

Το καλωσόρισμα της ημερίδας έκανε η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, η οποία ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και κυρίως όλους, όσοι συμμετείχαν και βοήθησαν στην εκδήλωση. «Είμαι συγκινημένη, βλέποντας αυτό που ακριβώς επιδιώκουμε να πετύχουμε στον Δήμο Χαλκιδέων, μέσα σε αυτή την αίθουσα. Την ομόνοια, την αλληλεγγύη, τη συμμετοχή, τη συνεργασία και κυρίως τη συμπερίληψη.

Βλέπω ανάμεσά σας εκπροσώπους από φορείς και συλλόγους, που ξεκίνησαν και μας υποστήριξαν σε ένα όνειρο που είχαμε και έγινε πραγματικότητα, τη δημιουργία του γραφείου ΑμεΑ. Ξεκινήσαμε πριν λίγα χρόνια, θέλοντας ουσιαστικά να υπάρχει ένα σπίτι και κυρίως άνθρωποι, όπου κάθε πολίτης ΑμεΑ του Δήμου θα μπορεί να βρει συμπαράσταση και βοήθεια, ακόμη και στα απλά διαδικαστικά όπως μια αίτηση στον Δήμο, προνόμια που δικαιούται, προγράμματα για εύρεση εργασίας. Ξεκινήσαμε με τα απλά, θέλοντας να προσφέρουμε ακόμη και αυτά που θεωρούνται αυτονόητα.» και συνέχισε αναφερόμενη στην πλατφόρμα «SafeAmeA» που δημιούργησε ο Δήμος, όπου καταγράφονται οι άνθρωποι με αναπηρία και, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο Δήμος μπορεί να τους προστατεύσει σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Στη συνέχεια, ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Πατρών, τον Εμπορικό και Βιομηχανικό Σύλλογο Χαλκίδας, τον Δικηγορικό Σύλλογο Χαλκίδας, το Σωματείο Καταστηματαρχών Εστίασης, Αναψυχής και Ψυχαγωγίας «Ξένιος Ζευς» και όλους τους Συλλόγους, που από την πρώτη στιγμή στήριξαν το βήμα αυτό του Δήμου, καθώς και τον Ερυθρό Σταυρό, την Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης, την Ειδική Ομάδα Περιβαλλοντικών και Ανθρωπογενών Καταστροφών Εύβοιας που αθόρυβα δρουν εθελοντικά και βρίσκονται πάντα δίπλα στον Δήμο σε απλές εκδηλώσεις αλλά και σε δύσκολες συνθήκες. Καταλήγοντας, η Δήμαρχος τόνισε ότι «Είμαστε ακόμη στην αρχή. Θέλουμε να φτιάξουμε έναν Δήμο που θα αξίζει να ζει ένα άτομο με αναπηρία. Συμπορευόμαστε όλοι μαζί και προχωρούμε σε αυτή τη στόχευση.».

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε η Αντιδήμαρχος Υγείας, ΑμεΑ και Εθελοντισμού Βασιλική Κόντου, η οποία επισήμανε ότι μέλημα του Δήμου είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, η ενθάρρυνση της συμμετοχής τους, η ίση πρόσβαση όλων στα κοινά. 

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από τις Βουλευτές Ν. Ευβοίας Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη και Κατερίνα Καζάνη, τον τέως Υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου, τον Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας Αναστάσιο Βελισσαρίου, τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο για θέματα Κοινωνικής Μέριμνας Ευάγγελο Χαϊνά και το στέλεχος της ΚΕΔΕ Γεράσιμο Φεσιάν και σειρά πήραν οι εισηγήσεις των ειδικών.

Στο τέλος της εκδήλωσης, χαιρέτισε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδος Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος και ο Δήμος βράβευσε το Πανεπιστήμιο Πατρών, τον Εμπορικό και Βιομηχανικό Σύλλογο Χαλκίδας, τον Δικηγορικό Σύλλογο Χαλκίδας, το Σωματείο Καταστηματαρχών Εστίασης, Αναψυχής και Ψυχαγωγίας «Ξένιος Ζευς» για τη συνεργασία τους και η Αντιδήμαρχος κ. Βασιλική Κόντου δώρισε στη Δήμαρχο έναν πίνακα με την καρδιά του Όλοι μαζί-Όλοι ένα. 

Τη σκυτάλη του διημέρου, πήρε η μεγάλη γιορτή αγάπης και συμπερίληψης και η δημιουργία της μεγαλύτερης σοκολάτας, 130 μέτρων, στην παραλία της Χαλκίδας σήμερα, Τρίτη 2 Απριλίου 2024.

Από τις 09:30 το πρωί, η παραλία γέμισε με χρώμα, μελωδίες από το Μουσικό Σχολείο Χαλκίδας «Ν. Σκαλκώτας» και τις χαρούμενες παιδικές φωνές των 1.700 μαθητών από σχολεία του Δήμου Χαλκιδέων, που σε ρόλο μικρών σεφ, μαζί με τους ζαχαροπλάστες της πόλης, τον σεφ Ιάκωβο Απέργη και τους σπουδαστές του Ι.Ε.Κ ΑΚΜΗ δημιούργησαν τη μεγαλύτερη σοκολάτα, που διεκδικεί επάξια μια θέση στο ρεκόρ Guinness. 

Η γιορτή συνεχίστηκε στην πλατεία Αγίου Νικολάου, με μουσική, χορό και θεατρικά δρώμενα για τον Αυτισμό, από την ομάδα «Υπάρχω και Δρω», τη συμπεριληπτική ομάδα χορού «Thetis», τα Κ.Δ.Α.Π ΜεΑ Ψαχνών, τα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Χαλκίδας, το 3ο Νηπιαγωγείο Δροσιάς, το Γυμνάσιο Κανήθου και τον Όμιλο Unesco. Παράλληλα, ολόκληρη η πλατεία είχε μεταμορφωθεί σε ένα μεγάλο βιωματικό εργαστήρι με μαγειρική, υφαντουργία, χειροτεχνία, κομμωτική, ψηφιδωτά και ζωγραφική, από το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Χαλκίδας, το 1ο Πρότυπο Λύκειο, το 3ο Νηπιαγωγείο Δροσιάς, τον Πανευβοϊκό Σύλλογο ΑμεΑ «Άνθρωπος-Ελπίδα-Πολιτισμός», το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥΛ. και τον Σύλλογο «Αγάπη», το Ειδικό Σχολείο και τον Σύλλογο «Ηλιαχτίδα», τα Κ.Δ.Α.Π ΜεΑ του Δήμου Χαλκιδέων και το ιδιωτικό Κ.Δ.Α.Π ΜεΑ «Ο δρόμος των χρωμάτων», τον Σύλλογο Πελοποννησίων Ν.Εύβοιας, το Ι.Ε.Κ ΑΚΜΗ, τον ζωγράφο Γιώργο Ραχούτη, τους σεφ Ελισάβετ Κοντοκώστα και Ιάκωβο Απέργη, την ομάδα «Ο κόσμος του Πάρη», τον Σύλλογο «Cri du Chat» και την συμπεριληπτική ομάδα «Δύναμαι-άκουσέ με δάσκαλε»-παιδικά ζυμαρικά ΗΛΙΟΣ.

Η δράση αγάπης και συμπερίληψης ολοκληρώθηκε με τη συναυλία του Πασχάλη Αρβανιτίδη, ο οποίος «μπήκε στην καρδιά του Όλοι μαζί-Όλοι ένα» και με τις μεγάλες επιτυχίες του τα έδωσε όλα, ξεσηκώνοντας όλα τα μικρά και μεγάλα παιδιά, που δεν σταμάτησαν να χορεύουν και να διασκεδάζουν μέχρι και νωρίς το μεσημέρι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου