Κ. Καραμπατσώλη: Χρειάζεται να προσφέρουμε ασφάλεια σε κάθε γυναίκα



Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, η Βουλευτής Εύβοιας Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη (ΝΔ), έκανε την παρακάτω ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook:

“Έχω κουραστεί ως γυναίκα και ως δικηγόρος να ζω περιστατικά, όπως το χθεσινοβραδινό, στους Αγίους Αναργύρους. Ακόμη ένα περιστατικό γυναικοκτονίας, και μάλιστα μιας νεαρής γυναίκας, που είχε τη δύναμη να καταγγείλει τον θύτη και να ζητήσει βοήθεια, εκδηλώνοντας απερίφραστα τον φόβο της! Έχω κουραστεί να βλέπω γυναίκες να φοβούνται να γυρίσουν σπίτι, να κουμπώνουν το στόμα μέσα στα Αστυνομικά Τμήματα, να κάνουν «συμβιβασμό» με τον θύτη ή να μην κάνουν μήνυση στον κακοποιητή τους, γιατί ξέρουν πως φεύγοντας θα είναι ξανά, μόνες απέναντι του. 

Δεν αντέχω άλλο να βλέπω γύρω μου άλλες τέτοιες περιπτώσεις. Υποχρεούμαστε ως κράτος δικαίου «να κάνουμε να συμβούν πράγματα» προκειμενου να αποτραπούν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Να εργασθούμε αποτελεσματικά και ουσιαστικά, ώστε να καταλήξουμε σ´ ένα κοινά αποδεκτό σύστημα προστασίας από την έμφυλη βία. Μπαίνουμε σε συζητήσεις και διαφωνίες, για το εάν θα ονομάσουμε αυτού του είδους τις δολοφονίες ως γυναικοκτονίες ή όχι, την ώρα που μετράμε δολοφονημένες. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο.
Ασφάλεια χρειάζεται να προσφέρουμε σε κάθε γυναίκα, όχι άλλες καμπάνιες κοινωνικής ευθύνης. Και πρέπει να το κάνουμε ΆΜΕΣΑ, ώστε να βρει το κουράγιο η καθεμιά που το έχει ανάγκη, να δραπετεύσει από την κακοποιητική καθημερινότητα της. 

Πρέπει να δουλέψουμε για ένα δεσμευτικό πρωτόκολλο αξιολόγησης τέτοιων περιστατικών στα αστυνομικά τμήματα, για αυτοδίκαιη άμεση αστυνομική, νομική και ψυχική στήριξη σε κάθε θύμα τέτοιας συμπεριφοράς. Και όχι η Αστυνομία (σ´ αυτήν την οποία προσφεύγουμε) να παραπέμπει στο 100. Πρόθεση μου είναι τις επόμενες ημέρες να αιτηθώ από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ειδική συνεδρίαση για την συζήτηση του προβλήματος. 

Η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικότατα βήματα αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, όμως απ’ ότι είναι προφανές πρέπει να κάνουμε κι άλλα, για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος δεκαετιών στη διαμόρφωση μιας ισότιμης κοινωνίας. Έχουμε υποχρέωση στη γυναίκα που δολοφονήθηκε χθες και σε εκείνη που δε βρίσκει το θάρρος να μιλήσει, ώστε να γλιτώσει η επόμενη."




Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη
Βουλευτής Εύβοιας (ΝΔ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου