Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου στη Γενική Συνέλευση της ΕΛΟΠΥ  • Δέσμευση για την ενίσχυση του κλάδου μέχρι το τέλος του 2022


Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, παραβρέθηκε στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022, στην Αθήνα, παρουσία και των 22 εταιρειών-Μελών της Οργάνωσης.


Ο κ. Κεδίκογλου δεσμεύτηκε για την παροχή ενίσχυσης στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας εντός του 2022, με δεδομένο το αυξημένο κόστος παραγωγής των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας που έχει προκύψει λόγω της ενεργειακής κρίσης. Όπως τονίστηκε, θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση των μέγιστων πόρων, οι οποίοι θα αντληθούν από τους αδιάθετους πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ) 2013 – 2020. Ο Υφυπουργός, υπογράμμισε επίσης, πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) θα σταθεί αρωγός της ΕΛΟΠΥ για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου και φυσικά για την επίλυση των θεσμικών προβλημάτων, όπως αυτό του χωροταξικού σχεδιασμού. 

Μετά την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε: «Είμαι περήφανος για την Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια. Πρόκειται για έναν από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της οικονομίας μας, πρωταγωνιστή του πρωτογενούς τομέα, που μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και σαν σημαντικός πόλος έλξης για τον τουρισμό. Οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες έχουν κάνει άλματα προόδου τόσο σε επίπεδο τεχνολογίας και εξέλιξης της διατροφής των ψαριών, όσο και σε σχέση με τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Επεξεργαζόμαστε μια σειρά από μέτρα για την περαιτέρω στήριξη του κλάδου και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία για την αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΠΑΛΥΘ, αλλά και του αναπτυξιακού νόμου.».Σχετικά με την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)


Η ΕΛΟΠΥ, φορέας ανάπτυξης της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων των εταιρειών-Μελών της και την εδραίωση της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ως ηγετική δύναμη στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές. Σήμερα, η ΕΛΟΠΥ έχει 22 Μέλη, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της εγχώριας παραγωγής, εξάγοντας τα προϊόντα τους σε 40 χώρες του κόσμου. Ταυτόχρονα, είναι δραστήριο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP) και του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την Υδατοκαλλιέργεια (AAC) αναδεικνύοντας έμπρακτα τον διεθνή προσανατολισμό και την εξωστρέφεια που τη χαρακτηρίζουν.  

Η ΕΛΟΠΥ λειτουργεί με γνώμονα τον σεβασμό μεταξύ των Μελών και προς τον καταναλωτή, τη συλλογικότητα, την υπερηφάνεια για τον κλάδο και τα προϊόντα του και σύμφωνα με τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Γαλάζιας Οικονομίας, ενώ παράλληλα υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης στηρίζοντας ενεργά την τοπική κοινωνία, τις ευπαθείς ομάδες, το περιβάλλον και τον αθλητισμό.

Διαχρονική δέσμευση της ΕΛΟΠΥ αποτελεί η υγιεινή τροφίμων, η ευζωία των ιχθύων και η προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουν τα ψάρια και σε αυτό το πλαίσιο δημιούργησε το πρότυπο Σχήμα Πιστοποίησης Fish From Greece σε συνεργασία με την TUV Austria Hellas και αναπτύσσει ερευνητικά προγράμματα και Οδηγούς Καλών Πρακτικών σε συνεργασία με την Επιστημονική και Ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου